29 april 2024

Årsmöte avklarat och ny styrelse på plats


Tisdagen den 23 april höll Södra journalistföreningen sitt årsmöte. Den här gången på Sydsvenskan med utsikt över Malmös takåsar. 


Ny styrelse

En delvis ny styrelse är nu på plats. Styrelsen har fått en ny ordförande i Martin Andersson (tidigare Sydsvenskan). Ny ledamot och tillika vice ordförande är Niklas Holm (tidigare Sydsvenskan). Dessutom valdes Katarina Ström Melvinger (Helsingborgs Dagblad) in i styrelsen, också som ordinarie ledamot. Ledamöter sedan tidigare är: Eva Martelius, kassör (tidigare Sydsvenskan), Marie Skoglund, sekreterare (frilans), Anne Aobadia, boendeansvarig (Gota Media) samt Kristina Wahlgren, teknik- och webbansvarig (Hem & Hyra). 


Lägenheten i Åhus

Styrelsen redogjorde för det gångna verksamhetsåret som framför allt präglades av inköpet av en ny rekreationsbostad, vilket infriades genom köpet av en bostadsrättslägenhet i Åhus. Den 1 juni fick vi tillträde till lägenheten, som är lagom stor för en barnfamilj med 6-7 bäddar. Utsikten mot havet är fantastisk och den ligger strax intill Åhus badbrygga. Efter viss prutning slutade prislappen på 5,275 miljoner kronor. Föreningen har nu två boenden, ett i Mölle och ett i Åhus. Dessa kan bokas på föreningens hemsida för de journalister som är medlemmar i SJF och verksamma i Skåne/Blekinge. 


Ny avbokningsregel

Styrelsen föreslog en ny regel vid sen avbokning till Mölle och Åhus, som årsmötet godkände. Genom att avboka i rimlig tid ges andra en chans att hyra i stället. Förslaget gick ut på att införa en mindre avgift, 500 kronor, för sena avbokningar. Från och med nu gäller: För avbokningar senare än tio dagar innan hyresperiodens start ska ett dygn betalas oavsett hur lång period som har bokat. Det gäller även vid sjukdom och ombokning. Om bokningen gäller från 10 maj är alltså sista avgiftsfria dag för avbokning den 30 april.


Priset höjs för rabatterade sommarveckor

Våra populära sommarveckor - som fördelas genom utlottning - kostar sedan femton år 2 000 kronor i veckan. Söktrycket är högt och våra kostnader har ökat och därför beslutade årsmötet att höja avgiften till 2 600 kronor i veckan, enligt styrelsens förslag. Detta träder i kraft från och med sommaren 2025. Det gäller alltså inte sommarens redan utlottade veckor.


Verksamhetsplan 2024

Föreningen ska under 2024 fortsätta sprida kunskap om dess existens och vad vi kan erbjuda medlemmarna. Vi ska sjösätta en nya hemsida och ett nytt bokningssystem där medlemmarna själva kan boka Mölle och Åhus. 

Föreningen ska också i vanlig ordning förvalta föreningen. Styrelsen kommer att dela ut stipendier till medlemmarna. Hur det sker fattar styrelsen själv beslut om. Det kan vara genom tid i våra bostäder och/eller stipendier i form av pengar. 

Styrelsen har ansvar för att hyra ut Möllestugan och lägenheten i Åhus till medlemmar. Styrelsen tar hand om dessa boenden efter bästa förmåga, tillsammans med medlemmarna. Vi äger ju dessa boenden tillsammans!

I mån av tid ska föreningen också ordna arrangemang som talas till medlemmar inom föreningen.